VISIE VAN DE SCHOOL EN DE DOCENT

Met de visie van de school en de docent wordt de motivatie om het examenvak muziek aan te bieden bedoeld. Voor de docenten van de onderzoeksscholen is het vak muziek voornamelijk een vak dat een beroep doet op de ontwikkeling van de leerling. De scholen geven dit ook als reden om kunstvakken aan te bieden, samen met het belang van de school. Toch botsen de visies van de twee partijen wel eens. Uit de praktijk blijkt dat dit invloed kan hebben op de stijlkeuze. Wanneer de school meer ziet in de ene stijl omdat dit logistiek logischer is moet de docent zijn visie gaan vervormen om het vak in de andere stijl aan te bieden. In de praktijk komt het ook voor dat de docent met een overtuigend verhaal komt bij de directie, om zo de stijl aan te kunnen bieden die past bij zijn visie. In ieder geval zal een visie blijven bewegen. Want naast de veranderingen waar een school mee te maken krijgt blijft het algemene onderwijs ook altijd in beweging.

 

Aanbevelingen

  • Wanneer u als docent met een goed geformuleerde visie komt, voordat u in gesprek gaat met de directie, is er een kans dat u de directie mee kan nemen in uw visie.
  • Bedenk goed welke stijl past bij uw visie.
  • Bedenk wat uw doel is met het aanbieden van het vak muziek en hoe dit aantrekkelijk is voor de school.
  • De visies van de onderzoeksscholen gaan meestal over de ontwikkeling van de leerling en het profileren van de school. Dit kunt u gebruiken in het formuleren van uw visie.