STIJLKEUZE

Om invulling te geven aan het examenvak muziek moet er worden gekozen voor een stijl. Het zijn er twee. Deze twee stijlen zijn het vak muziek en het vak kunst (muziek). Het is belangrijk om goed te weten welke stijl u kiest met de directie, omdat het gekozen vak getoetst wordt op het centraal examen. Er zitten grote verschillen in de twee verschillende stijlen. Dit laat zich voornamelijk zien in de invulling van de les. Helemaal bij het stuk theorie wat binnen de bovenbouw moet worden behandeld heeft een andere lading bij de twee verschillende stijlen. Daarom is het goed om te weten wat er inhoudelijk anders is aan de twee verschillende stijlen. Hoe deze stijlen feitelijk van elkaar verschillen leest u hier.

 

Aanbevelingen

  • Probeer uw stijlkeuze te baseren op uw visie. Dit lukt in de praktijk niet altijd, omdat het vanuit beweegredenen van de school al vast staat in welke stijl u het vak moet gaan opzetten.
  • Denk een stap vooruit door te bepalen wat u in de les wilt behandelen. Er is vanuit de exameneisen nog veel vrijheid in het bedenken van de inhoud van de les.
  • De stijlkeuze kan ook logisch zijn omdat de faciliteiten al aanwezig zijn binnen de school om een van de twee stijlen aan te bieden. Dit kan bijvoorbeeld gaan over zaken als leermateriaal of samenwerkingen met andere (kunst)vakken gaan.
  • Bedenk de voor- en nadelen van de twee stijlen. De geformuleerde voor- en nadelen van de onderzoeksscholen leest u hier.