PROFILEREN VAN DE SCHOOL

Een punt dat een aantal keer is genoemd door de scholen die het examenvak aanbieden. Het vak muziek zou er namelijk voor zorgen dat de school zich kan profileren. Er zijn leerlingen die in groep 8 bewust kiezen voor een school waarbij muziekonderwijs goed is geregeld, omdat ze dit gezien hebben tijdens een concert. Soms is het niet per se nodig om je binnen het vak muziek te profileren, omdat de school de enige is met het vak muziek in de regio. Klik hier om te kijken naar scholen in uw regio met het examenvak muziek. Er is een verschil tussen havo en vwo scholen, omdat er sommige scholen geen vwo aanbieden en andere scholen alleen vwo hebben. Het profileren van de school kan op meerdere vlakken. De verschillende scholen profileren zich bijvoorbeeld met grote muzikale activiteiten, zoals een musicalproductie. Hierdoor kiest een bepaalde groep leerlingen voor deze school, terwijl er genoeg andere scholen zijn met het examenvak muziek.

 

Aanbevelingen

  • Profileren kan op verschillende manieren. Kijk naar de andere scholen in de omgeving en kijk of er mogelijkheden zijn binnen het vak die nog niet worden aangeboden op andere scholen.
  • Voor een school kan het aantrekkelijk zijn om buitenschoolse activiteiten te hebben, die bereikbaar zijn voor ogen buiten de school. Faciliteiten als een schoolorkest of schoolkoor kunnen aantrekkelijk zijn voor externen, wat kan resulteren in mond op mondreclame voor de school.
  • Voor het profileren van de school zal er een investering nodig zijn. Maak een plan voor de lange termijn, waarin duidelijk wordt welke financiële mogelijkheden er nodig zijn en wat de bedoeling is met de investering. Hoe is het interessant voor de school?
  • Laat u inspireren door in gesprek te gaan met andere docenten op scholen buiten de regio. Elke school geeft op een andere manier invulling aan het vak, er zit er vast één bij die aansluit op uw visie.