FACILITEITEN

Onder faciliteiten worden onderwerpen bedoeld als leeromgeving, leermateriaal en binnen- en buitenschoolse mogelijkheden. Waar moeten de leerlingen studeren? Als dit op school is, waar gaan de leerlingen dit dan doen? En is er ruimte voor klassikale opdrachten en/of groepsopdrachten? Gaan deze groepsopdrachten misschien nog in samenwerking met andere vakken? Daarnaast is het goed om te weten wat er aan instrumentarium nodig is. De zes scholen geven aan dat er genoeg materiaal moet zijn om met de hele klas te kunnen spelen. Dit zorgt ervoor dat er minstens 30 instrumenten zijn in een lokaal. Ook is het goed om te weten welke methode er wordt gebruikt. Dit is niet verplicht natuurlijk, het is ook mogelijk om zelf lesmateriaal te maken. Uiteindelijk zijn de faciliteiten op alle scholen erg verschillend. 

 

Aanbevelingen

  • Bedenk goed wat er nodig is om het vak aan te bieden in combinatie met wat er financieel mogelijk is. Geld kan natuurlijk één keer worden uitgegeven, dus bedenk goed waarom u de aanvraag doet voor faciliteiten.
  • Leeromgeving hoeft natuurlijk niet in het lokaal te zijn. Veel scholen maken gebruik van studio’s om leerlingen in de groepjes aan de slag te laten gaan. 
  • Zoek eventueel naar interne en/of externe samenwerkingen. Dit kan financieel aantrekkelijk zijn.
  • Overtuig de school dat het mogelijk is om te profileren door de faciliteiten aantrekkelijk te maken voor leerlingen. Dit kan zorgen voor mondelinge reclame voor de school.
  • De faciliteiten die er binnen de school aanwezig zijn kunnen de stijlkeuze beïnvloeden. Het kan makkelijker zijn om te kiezen voor een stijl omdat de faciliteiten binnen de school al aanwezig zijn.
  • Laat u inspireren door de faciliteiten van andere scholen.